שכר הדירה בארה"ב נסק לרמות מטורפות – "ואין אור בקצה המנהרה"
דמי השכירות של דירות קטנות ב-50 הערים הגדולות בארה"ב עלו ב-19.3% בין דצמבר 2020 לדצמבר 2021 ■ שיעור הדירות הפנויות נמצא ברמה הנמוכה ביותר מאז 1984,
קריסטל גוארה, פלורידה יש מטבח קטנטן, ומעט שטחי אחסון. אבל גוארה השלימה עם חסרונותיה של הדירה. היא חשבה לעצמה שאלה פשוט החיים כסטודנטית בת 32 לתואר שני בדרום פלורידה, והיא שמחה להתגורר שם במשך כמה שנים, בעודה משלימה את התואר בשיווק.
כל זה השתנה כשבעלים חדשים רכשו את הדירה, והודיעו לה שהם מעלים את דמי השכירות ב מאות דולרים לחודש, עלייה של כ 20%. לדברי גוארה, בכך ההוצאה על שכר דירה מהווה חלק משמעותי מדי מהמשכורת שלה מאוניברסיטת. "זה היה מטורף", אומרת גוארה, שהחליטה לעבור לדירה אחרת. "האם אני אמורה להפסיק לשלם על כל דבר אחר שקורה בחיים שלי רק כדי שאוכל לממן את שכר הדירה? אי אפשר לחיות ככה".
מחיר השכירות של דירות זינק ב 20% בשנה האחרונה. חלק מהסיבות לעלייה: מצוקת דיור בפריסה ארצית אל מול כמות אדירה של מבקשי דיור, ומחסור בכוח אדם וחומרי גלם שהובילה לחוסר של 5.8 מיליון בתים צמודי קרקע. זאת ועוד קצב גידול האוכלוסיה המקומית בפלורידה, בפורט מאייר וליה אקר בפרט – לפי נתוני הממשל מראים כי נתוני האוכלוסיה מראים עליה בשיעור ניכר דבר שיגרור עליה במחיר השכירות זאת מכיוון שהדרישה לדיור תלך ותגדל ובכך גם יצמח הרווח של לקוחותינו בנדלן FL.
להלן מוצגים הנתונים של גדילת האוכלוסייה בארה"ב בעשורים האחרונים בהשוואה לפלורידה וליה אקר בפרט. ניתן לראות עליה של עשרות אחוזים ובהשוואה לכלל ארה"ב לדיור בליה אקר עליה גבוה ביותר מ 10% מכלל ארה"ב.
בחברת נדל"ן FL, צפו את העומד להתרחש בכדי למנף להשקעה מתאימה בכדי להתגבר על חוסר בתים
בארה"ב. ובכותרות שהתפרסמו בעיתונים הכלכליים דיברו על כך שיש בארה"ב חוסר גדול בבתים. ב–2021 ראינו ירידה משמעותית במספר היזמים בשוק בממוצע, בין הרגע שבו מתפרסם בית למכירה ועד הרגע שבו הוא נמכר. לכן ההשקעות בשנת 2021 בנדל"ן FL התמקדו ברכישת נכסים ויזמות לבניית בתים ומציאת פתרונות דיור מסוגים שונים עבור האוכלוסייה.
ניתוח נתוניי הצמיחה וגדילת אוכלוסייה בליה אקר ובאזורים דומים בפלורידה אפשרו לנו לחזות את הצורך הגדול ביזמות ובהשקעה והתוצאות ללקוחות מרוצים לא אחרו לבוא.
היקף המכירות הנרחב בשנת 2021 צמצם משמעותית את מלאי הבתים למכירה, ורוב השווקים בארה"ב מוגדרים כשוק של מוכרים.
קצב הבנייה נותר נמוך מהצפוי — וזמן הבנייה מתארך. לצד הביקוש שהולך וגדל, הן מהסיבות המפורטות כאן והן בשל הגידול הטבעי באוכלוסייה, ארה"ב עדיין סובלת מבעיה שורשית של מחסור בבתים.
מה צפוי בשנת 2022?
הריבית צפויה לעלות ויו"ר הפדרל רזרוו "בנק ישראל", ג'רום פאואל, אמר לאחרונה כי הריבית תעלה במספר פעימות במהלך השנה, לאור האינפלציה הגואה וצמיחת השוק. הערכות עדכניות מ–15 בפברואר 2022 מדברות על עלייה שנתית מצטברת בגובה של 1.25%–1.75% (הערכות מורגן סטנלי וברקליס עומדות על 1.25%, HSBC ו–JP MORGAN על 1.5%, גולדמן זאקס ובנק אוף אמריקה 1.75%).
עלייה בריבית תביא לפגיעה ביכולת רכישת הנדל"ן ועשויה להקטין ביקושים. ולכן האמריקאי יחפש פתרונות דיור זמניים בשכירות.
בתחום הבנייה החדשה, התחזיות בשוק אינן צופות שינוי משמעותי קרוב בקצב התחלות הבנייה, אך בטווח של 10–15 השנים הקרובות צפוי להימשך הביקוש לבנייה חדשה של בתים חד משפחתיים, ולכן בטווח הבינוני־הארוך ניתן לשער ששווי הנכסים צפוי לעלות.
לסיכום, גם בהינתן עליית הריבית הצפויה, שכבר מגולמת בריביות המשכנתא הנוכחיות, נראה שהמחסור המורגש בבתים יימשך גם בשנה הנוכחית, ועל פי כלל ההערכות השונות בארה"ב, מחירי הבתים צפויים להמשיך לעלות גם בשנת 2022, אם כי בשיעורים נמוכים יותר מאשר בשנת 2021. מרבית ההערכות נעות סביב עלייה של 7%–8%, כאשר בנק ההשקעות גולדמן זאקס אף צופה עלייה של 12%.
אם עניין אתכם שתפו אותי בדעה שלכם, נשמח לענות תמיד על שאלות.
נערך על ידי:
יאיר פילוסוף- 054-2056195
שמואל פילוסוף- 050-8788914